Haar! In mode en kunst

Op dinsdag 17 Mei ben ik samen met mijn moeder naar het Centraal Museum in Utrecht geweest voor een expositie van Haar! In mode en kunst. Normaal ben ik niet zo van museums en exposities maar deze spreekt me wel aan omdat ik kapster ben en later de theater make-up kant op wil gaan en daar moet je ook zelf pruiken en baarden gaan maken. Door deze expositie zie ik ook wat je nog meer met haar kan doen dan je denkt.

Als je binnen komt zie je al gelijk deze bijzondere ontwerpen geheel gemaakt van haar. Op de eerste foto zie je een vrouw met haar en 2 vierkanten erop. Haar lijf is helemaal gemaakt van dreadlocks. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste kunstwerken wat ze gemaakt hebben met haar. Op de volgende foto zie je twee hele mooie jassen gemaakt van haar. Elk haartje hebben ze één voor één aan elkaar geknoopt om een jas te creëren.

De volgende foto’s zijn kleding stukken wat ze geheel gemaakt hebben van haar. Colbert van de heren zijn van haar gemaakt. Persoonlijk vind ik de jurkjes erg leuk, als ze niet van haar waren geweest had ik ze best gepast. Je denkt nu vast dat het heel erg kriebelt en niet lekker zit, maar veel haar bij elkaar op elkaar is best zacht.

Naast kleding en mensen die ze na maken met haar maken ze ook sieraden en schoenen. Alle sieraden hieronder zijn gemaakt van haar. Ze draaien dat heel stak samen en smeren er een soort van lijm bij waardoor het sterk het hard wordt om te gebruiken.

IMG-20160517-WA0019

Wat natuurlijk niet vergeten kan bij een haar expositie is een van de beroemdste kappers in de wereld die uit ons eigen kikkerlandje komt. Mr. Christiaan Houtenbos, hij is één van de beroemdste kappers in de wereld. Al 50 jaar in het vak en nog steeds actief. Hij heeft met veel bekende mensen gewerkt onder andere onze eigen Doutzen Kroes , Brad Pitt tot Lady Gaga. Christiaan vader was ook kapper waardoor hij al vroeg leerde knippen in de kapsalon van zijn vader. Hij volgde in Nederland de kappersvakschool en werkte daarna in zijn vaders kapsalon. Hij werd ontdekt omdat die in dienst moest destijds naar Nederlandse Antillen. Daar leerde die een vrouw kennen. De vrouw vond dat Christiaan op een bijzondere manier hoe hij haar geknipt heeft dat de vrouw een aanbevelingsbrief stuurde naar Amy Greene, de hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift Glamour. Waardoor Christiaan uitgenodigd werd om naar New York te komen. Toen begon het voor de 21 jarige Christiaan zijn Carrière.

Is het de moeite waard om er naar toe te gaan? Ja, ik vind het wel. Als je net zoals ik kapper bent of erg interesseert bent in haar zal ik snel nog een kijkje nemen. De expositie staat er nog tot 29 mei 2016 in het Centraal museum in Utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s